Kibbuz näyttelyt Romaniassa

Kibbuz näyttelyt Romaniassa

Fida Internationalin omistama ainutlaatuinen kibbutsinäytely on ollut eri puolilla Romaniaa yli kaksi vuotta, Aluksi se oli juutalaisten Pesachin eli pääsiäsisen aikaan vuonna 2019 Bukarestin juutalaiskorttelissa, juutalaisten kultuurikeskuksessa.

Nyt sen avajaistapahtuma oli OLTENITAN kaupungissa, jossa avaistapahtumassa olivat kaupungin rabbi ja kaupungin johtavia persoonia. Juhla oli arvokas, jossa oli puheenvuoroja ja sydämiä koskettavaa heprealaista musiikkia.’


Fidan yhtyshenkilönä on messiaaninen pastori Florinel Suciu eli kutsumanimeltään Efraim.
Pastori Efraim kertoo, että seuraavana on tarkoitus saada maan Parmamenttitalon ”Kansan talon” näyttelytilaan, pääkaupunki Bukarestissä.
Romanian parlamenttitalo, alkuperäiseltä nimeltään Casa Poporului, on entisen diktaattori Nicolae Ceaușescun rakennuttama suuri palatsi.
Syksyllä 2021 olisi tarkoitus näyttely saada Unkarin pääkaupunkiin, jossa Fidan työntekijä Harri Kröger pystyttää näyttelyn paikallisen tiimin kanssa.

   
MIKÄ ON KIBBUTSI?
Sana Kibbutz, monikossa kibbutzim, suomeksi käytetään myös sanaa kibbutsi. Se tarkoittaa yhteisasumista, kyläkommuunia. 1800-luvulla silloisessa Palestiinassa ei ollut juurikaan valmista pelto- ja viljelymaata, siksi uudet juutalaiset maahanmuuttajat, tuli tarve perustaa yhteisasutuksia, joissa viljeltäisiin maata demokraattisin pelisäännöin. Nykyinen Israel oli tullut vuosisatojen aikana tyhjäksi niin ihmisistä kuin kasveista ja eläimistä. Oli tapahtunut se, mitä muinaiset profeetta olivat ennustanut ”Maa tulee autioksi ja autioksi” (Jesaja ja Miika).

Kibbutsit perustui juutalaisten siirtolaisten tarpeeseen viljellä maata yhdessä turvaamalla toisen toistaan, kylittäin. Aluksi myös ne muodostivat puolustusjärjestelmän, josta käsin saatiin viholliset voitettua. Kibbutsin jäsenet asuivat yhteisasutuksissa ja söivät ruokalan parakkimaisissa tiloissa.
Alun alkaen tilan tuotto käytettiin kaikkien asukkaiden hyväksi eikä työntekijöille maksettu palkkaa eikä eläkettä. Vastineeksi työstään kibbutsin jäsenet saivat ilmaiseksi majoituksen, ruoan ja vaatteet sekä perusterveyden huollon. Asukkaista pidettiin huoli vauvasta vaariin saakka.

Ensimmäinen kibbutsi perustettiin Jordan joen alkuun Gennesaretin järven ranta-alueelle. Se oli Degania Alef – niminen ”maatila” , joka asutettuiin vuonna 1909
* Kibbutsi-näyttely kertoo kuvin ja tekstein kaikesta miten kibbutsit perustettiin juutalaisvaltiion sekä kaikesta historiasta reilusti yli 100 vuoden ajalta.

Israel on elintarvikkeiden ja karjan rehun suhteen omavarainen, toisin kuin ympärillä olevat arabimaat. Ainoastaan viljaa ja joitakin erityiselintarvikkeita tuodaan ulkomailta.

Fidan Israel – ja juutalaistyön asiantuntija
Harri Kröger

Voit tukea Davar-työtämme

Fida International ry Nordea

FI4122871800005256                                                                                                                         

BIC/SWIFT: NDEAFIHH

Viite: 12247

Rahankeräyslupa: Keräyslupa Ra/2016/761, voimassa 1.1.2017-31.12.2021 (koko Suomi paitsi Ahvenanmaa).
Myöntänyt Poliisihallitus 10.11.2016.
Kerätyt varat on tarkoitus käyttää mainittuna aikana Fida International ry:n lähetystyöhön.