Lahjoitetaan apua Romanian juutalaisille

Lahjoitetaan apua Romanian juutalaisille


Noin vuosi sitten Fidalle lahjoitettiin 5000 bambusukkaparia jaettavaksi apua tarvitseville juutalaisille. Lahjoitukset oli suunnattua sekä Unkariin että Romaniaan. Nyt 8.12. Hanukka-juhlan aikaan toimitettiin Suomesta Bukarestiin 2000 bambusukkaa, loppuerä saadusta lahjoituksesta (katso valokuvat). Sukat ovat todella tarpeellisia talviaikaan ja erityisesti nyt korona-aikana, joka on laajalle levinnyt Romaniassa.


Fida International auttaa messiaanista pastoria Florin Cuciu´ta, joka tunnetaan myös nimellä Efraim. Fidan sukkaprojektissa kaikki jaetaan ilmaiseksi, mutta samalla annetaan muutakin apua tarvitseville, kuten ruokaa ja vaatteita. Lisäksi Efraim joutuu kustantamaan pakettiautonsa ylläpidon sekä polttoainekustannukset.


Hänellä on suuri perhe elätettävänä, viisi suloista lasta sekä Alina-puoliso. Vanhin lapsista Prisgilla-tytär (14v) opiskelee lukiossa ja nuorin on Eszra- poika (2v). Efraimin johtama pieni messiaanisten juutalaisten joukko on vähävarainen joukko, josta voi kehittyä messiaaninen seurakunta.

Hyvä Israelin ja juutalaisten ystävä, tarvitsemme rahallista apua tukeaksemme Fidan kautta tehtävässä juutalaistyössä ja pyydämme tähän tukeasi! Voisimme näin auttaa Jeesukselle ja meille  rakkaita sisaria ja veljiä itäisessä Euroopassa.

Tule mukaan tukemaan ’Rakkauden lahja Romanian juutalaisille’ keräystä tästä linkistä.

 


Closeup of a burning Chanukah candlestick with candles Menorah a traditional Jewish holiday

Hanukan aikaa

Juutalaisessa maailmassa juuri on juhlittu Hanukka-juhla, joka on muisto- ja kiitosjuhla 150 vuotta ennen Jeesus Messiaan syntymää tapahtuneeseen ihmeeseen, jossa pieni juutalaisten joukko voitti Jerusalemin temppelivuorella Antiokus Epifanes IV:n johtaman syyrialaisarmeijan. Koko temppelialue vapautettiin vihollisista, tapahtui ihme päiväksi varattu öljy riittikin temppelin Menorassa kahdeksan päivää. Temppeli pudistettiin ja vihittiin uudelleen käyttöön. Hanukka on valonjuhla.

Ajanlaskumme alussa syntyi todellinen VALO, Jeesus Messias Betlehemin kaupunkiin.

Jeesus itsekin sanoi: ”Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo”(Joh. 8:12).

Joulu on Jeesuksen syntymäjuhlaa viettäkäämme juhlaa!

 

Bucharest Aerial View of Parliament Palace at Sunset
Romanian juutalaiset Bukarestissa

Bukarest on Romanian pääkaupunki, jossa asuu noin kaksi miljoona asukasta. Maassa nykyään asuu juutalaisia kansalaisina noin 7000, joista suurin osa Bukarestissa. Juutalaisia muutti Israeliin, tulevaan kotimaahan runsaasti molempien maailman sotien aikaan ja vielä toisen maailman sodan jälkeen. Romaniassa oli vielä vahva juutalaisyhteisö ennen toista maailmansotaa, niinpä holokaustissa menehtyi yli 400 000 ihmistä. Bukarestissa on vireää kulttuuritoimintaa, erityisesti vanhan kaupungin kulttuurikeskuksessa ja heillä lisäksi on teatteri sekä koulu. Juutalainen teatteri on toiminut Bukarestissa yli 70 vuoden ajan. Jiddišinkielinen teatteritoiminta on syntynyt Romaniassa. Holokaustia kirjoissaan kuvannut maailmankuulu kirjailija Elie Wiesel on syntynyt Romaniassa.

Messiaaninen liike Romaniassa

Norjan luterilaiset (Norwegian Lutheran Mission for the Jews) aloitti työn juutalaisten keskuudessa 1930-luvulla. Vuonna 1937 Richard Wurmdbrand tuli uskoon ja pian Sabina Wurmbrand antoi elämänsä Jeesus Messiaalle. Heidän kauttaan tuli monia uskoon ja he perustivat seurakunnan, jota kutsuttiin Church of Love. Vuonna 1948 Richard Wurmbrand joutui kommunistien toimesta vankilaan 14 vuodeksi. Syntyi uusia protestanttisia seurakuntia, jotka joutuivat toiminaan salaa. Vuosituhansien vaihteessa 1900- 2000 tapahtui muutoksia messiaanisessa liikkeessä. Perustettiin ensimmäinen messiaaninen seurakunta.

Teitä kaikki siunaten, Harri Kröger ja Fidan juutalaistyön tiimi