Puolan juutalaistyö


PUOLAN JUUTALAISTYÖ

Puolan juutalaisten historia ulottuu tuhannen vuoden taakse. Oli aikakausia, jolloin Puolan hallitsijat suhtautuivat juutalaisiin myönteisesti ja sallivat vainoja paenneille juutalaisille turvapaikan valtakunnastaan. Juutalaisyhteisö kasvoi, vaikka välillä oli hyvin vaikeitakin aikoja. Kun toinen maailmansota syttyi, silloisessa Puolan valtiossa asui yli kolme miljoonaa juutalaista, toisin sanoen Yhdysvaltojen jälkeen maailman toiseksi suurin juutalaisyhteisö. Holokaustista selvisi hengissä noin 370 000 Puolan juutalaista. Puolalaisten joukossa oli niitä, jotka henkensä uhalla piilottelivat juutalaisia. Valitettavasti kuitenkin myös antisemitistejä oli runsaasti.

Suuri osa holokaustista pelastuneista halusi lähteä maasta sodan jälkeen. Mutta vuonna 1946 puhjenneet pogromit vauhdittivat lähtöä entisestään. Uusi vaikea vaihe kohtasi kutistunutta juutalaisyhteisöä vuonna 1968, kommunistihallinnon harjoittaman ns. ”antisionistisen kampanjan” aikana, jolloin tuhannet juutalaiset joutuivat poistumaan maasta vastoin tahtoaan. Ymmärrettävistä syistä moni maahan jäljelle jäänyt juutalainen vaikeni omasta taustastaan jopa lapsilleen.

Puolan pieni juutalaisyhteisö on alkanut virkistyä. Nykyään kuulee tämän tästä kertomuksia siitä, kuinka joku on kuullut vasta isovanhempansa kuolinvuoteen äärellä tämän olleen juutalainen. Osa jälkeläisistä kiinnostuu sukujuuristaan, jotkut haluavat jopa liittyä juutalaisyhteisöön. Varsovan Juutalainen museo (joka on suomalaisten arkkitehtien suunnittelema!) on puolestaan lisännyt juutalaisten turistien määrää niin Israelista kuin diasporastakin.

Puolassa on juutalaisia jossakin määrin tavoitettu evankeliumilla niin holokaustia ennen kuin sen jälkeenkin. Mutta vaikuttaa siltä, että Herra haluaa ilmestyä Puolassa asuville ja vieraileville juutalaisille uusien työmuotojen kautta. Siksi Varsovaan on syksyllä 2017 lähetetty Fidan työntekijä etsimään paikallisia yhteistyökumppaneita. Lisätietoja voitte halutessanne saada Israel- ja juutalaistyön koordinaattorilta …