UNKARIN JUUTALAISTYÖ
Unkarin alueella on ollut juutalaisia aina 1000 -luvulta jKr. Juutalaisilla oli 1300 -luvun puoliväliin asti merkittävä asema maan talouselämän kehittämisessä ja he toimivat korkeissa asemissa unkarilaisessa yhteiskunnassa. 1300 – 1500 -luvulla juutalaisia vastaan nostettiin vääriä syytöksiä rituaalimurhista, mikä vaati monen juutalaisen hengen. 1700 -luvulla alkoi toinen juutalaisten menestyksen aikakausi. Tällöin he antoivat suuren panoksen Unkarille, erityisesti kaupankäynnin, teollisuuden, taiteiden ja tieteiden alueilla. Vuonna 1896 hyväksyttiin laki, joka teki juutalaisesta uskosta laillisen ja kristinuskon kanssa tasavertaisen. Tällöin sulautumisen halu muuhun väestöön valtasi alaa juutalaisessa yhteisössä ja suuri määrä vaihtoi uskontoaan tai hylkäsi uskonsa kokonaan. Juutalaisvastainen politiikka lakeineen alkoi nousta esiin 1930 -luvulla. Saksalaisten miehitettyä Unkarin 1944 juutalaisia alettiin pakkosiirtää keskitysleireille. Unkarin 900 000 juutalaisesta 600 000 menehtyi natsien ja Unkarin fasistien toimien seurauksena. Sodan jälkeen Unkarin neuvostokommunistinen hallitus jatkoi juutalaisten vainoamista.
Vuonna 2011 Unkarissa tehdyssä väestönlaskennassa kysyttiin myös uskontoa, ja sen mukaan uskoaan harjoittavia juutalaisia oli 10 965. Tähän kysymykseen ei ollut kuitenkaan pakko vastata. Vuonna 2012 tehdyn arvion mukaan Unkarin juutalaisia on äidin puolelta 45 000 – 85 000. Jos tähän lukuun laskettaisiin myös isän puolelta juutalaiset, olisi Unkarin juutalaisten luku vähän yli 100 000. Saamamme käsityksen mukaan juutalaisista suurin osa on sekulaareja tai jopa ateisteja. Suurin osa heistä asuu Budapestissa.
Fida Internationalin kautta on ollut juutalaistyöntekijöitä Budapestissa vuodesta 2010 lähtien. Joitakin yksittäisiä messiaanisia juutalaisia on eri kristillisissä seurakunnissa, mikä on yhteisön kokoon nähden pieni määrä. Haluamme olla osaltamme jatkamassa yhteyden rakentamista juutalaisten ja kristittyjen välillä sekä yhteistyössä paikallisten seurakuntien kanssa synnyttämässä näkyä ilosanoman viemiseksi juutalaisille. Tavoitteenamme on, että menneisyydessään hyvin kovia kokeneet Unkarin juutalaiset löytäisivät elävän suhteen Jumalaansa sekä pelastuksen.
Me nykyiset Unkarissa toimivat juutalaislähetit olemme pyrkineet kuvaamaan kahdessa viimeisessä kappaleessa vallitsevaa nykytilannetta. Halutessasi tarkempia tietoja sinun kannattaa kääntyä Fidan juutalaistyön koordinaattorin puoleen.
Esirukouksiinne sulkeutuen,
Linnea ja Eero
Linnakukkulalla 1461 – 1686 olleen Budan synagogan muistomerkki.
Dohany-kadun synagoga, maailman toiseksi suurin