Rauni Kaukosen muistolle

Rauni Kaukosen muistolle

Arvostettu Israel-lähetti Rauni Sisko Tuulikki Kaukonen, synt. 21.1.1939 ja kuoli 17.4.2023.

Uskoon tultuaan Rauni kävi uskovien kasteella 27.9.1962 Englannin Southamtonissa. Samoin Englannissa hän opiskeli sairaanhoitajaksi. Samaan aikaan hän koulutti itseään juutaistyöhön. Suomeen palattuaan Rauni Kaukonen muutti Pohjois-Karjalaan. Tuolloin 70-luvulla hän oli sairaanhoitajana Rääkkylän kunnassa, jossa hän palveli paikallisen rukouspiirin kokoustoiminnassa. Tämän jälkeen hän muutti pääkaupunkiseudulle ja liittyi Helsingin Saalemiin vuonna 1984.

Rauni kantoi näkyä saada Israel-työ seurakuntien omaksi työksi, samoin kuin on kaikki muukin lähetystö. Siihen hän löysi perusteet Raamatun Uuden liiton teksteistä. Tämä näkemys toteutuikin, kun hän tapasi Hilkka Puputin ja Juha Lahden. Rauni oli taitava ja määrätietoinen toimissaan. Ja niin yhteisen neuvonpidon jälkeen Saalemin vanhimmisto pastoriensa johdolla
antoivat siunauksen hankkeelle.

 

Yhä Helsingin Saalemissa kokoontuu maanantaisin Israel-piiri, joka käynnistettiin tammikuussa vuonna 1991.

Israel-työ on kiinteä osa suuren seurakunnan toimintaa.Pian Helsinkiin tulonsa jälkeen Raunin askeleet veivät hänet Jerusalemiin. Siellä hän menikansainvälisen järjestön Christian Friends of Israel -järjestön työyhteyteen.

Kun perheeni kanssa muutin Jerusalemiin, niin toimimme yhdessä viikoittain, vaikka meillä oli erilaiset vastuut
arkityössämme. 1990-luku oli tosi vireää aikaa Israelissa. Neuvostoliitto oli hajonnut ja suuret juutalaisjoukot muuttivat Israeliin, Luvattuun maahan. Se aika työllisti paljon Raunia ja niin hän avustusjärjestönsä kautta käynnisti uusille tulijoille muun muassa vaatteiden jakelukeskuksen Menora-kadulle.

Keskuksessa palveli myös suomalaisia maassa asuvia työntekijöitä. Rauni oli seurakuntaihminen ja Jerusalemissa hän oli paikallisen messiaanisen seurakunnan jäsen. Jerusalemissa Rauni Kaukonen toimi tässä palvelustyössään aina eläkkeelle siirtymiseensä asti, jolloin hän muutti takaisin Suomeen. Aluksi hän asui Helsingissä ja sitten hän muutti lokakuussa vuonna 1996 Imatralle. Aluksi koti sijaitsi Rauha-nimisessä kyläyhteisössä, Imatran kaupungin läheisyydessä.
Hän opetti Raamattua, erityisesti Israeliin ja juutalaiseen kansaan liittyvissä asioissa. Lisäksi hän palveli seurakunnassa sielunhoitajana ja esirukoilijana. Paikalliset uskovat muistavat Raunin valoisana ja sitoutuneena seurakuntalaisena.

Viime vuodet olivat Raunille sairastelun ja kipujen aikaa. Rauni Kaukosella oli ystäviä ja ehkä merkittävin heistä oli loppuvuosina Seija Mustonen. Seija palveli Raunia päivittäin vuosien ajan. Kun Raunin liikkuminen vaikeutui ja niin hän siirtyi kaupungin palvelutaloon. Hieman ennen Raunin kirkkauteen siirtymistä, myös Seija Mustonen nukkui pois tästä ajata. Nyt he yhdessä iloitsevat Jeesuksen kanssa ja nyt on kaikki hyvin.

Ystävien muistoja Raunista:
Hilkka Puputti:

Kun vein ryhmiä 1980 luvulla Israeliin ja kävin tapaamassa myös Raunia. Minä majoituin myös Raunin luona Jerusalemissa. Yhdellä reissulla teimme ikimuistoisen retken Raunin työporukan kanssa Kuolleelle merelle. Siltä matkalta ei jännitystä puuttunut. Silloin varmaan oli jotain puhetta Raunin kanssa, että
Saalemiin pitäisi saada perustettua Israel-piiri.

Kun Rauni oli Suomi lomalla syksyllä 1990, niin aloimme tosissaan puuhata Israel-piiriä. Ensin Rauni keskusteli vanhimmiston ja saarnaajien kanssa. Niinpä he antoivat meille luvan aloittaa toiminnan 1991 tammikuussa. Raunin kokemus ja vakuuttavuus sai osaltaan tämän hyvän päätöksen aikaan. Ensin kokoonnuimme Kontulan Metrokappelissa muutaman vuoden, kunnes Metrokappeli itsenäistyi omaksi seurakunnaksi. Noin puoli vuotta kokoonnuimme Lauttasaaressa, Saalemin aluetyölle vuokratussa tiloissa, kunnes Saalemista järjestyi tilat Näkinkujalta Israel-iltojen jatkuvaan pitämiseen.

Raunilta saimme arvokasta tietoa Israelista, joiden aiheiden puolesta rukoilimme. Israel-piirin alkuvuosina saimme olla lähettämässä uusi työntekijöitä Israeliin: Krögerit ja Patrikaiset. Marja Nurminen myös siunattiin Israelin yhdelle työjaksolle. Yhteistyö Raunin kanssa oli hyvä.

Eero Valtiala:

Itse muistan Rauni Kaukosen Imatran vuosilta ja olin vanhimmiston jäsen. Kun vuorollani saarnasin, niin hän antoi hyvin rakentavaa palautetta. Se oli minulle silloin erityistä kannustusta. Sellainen palaute vie eteenpäin ja auttaa kehittymään.  Raunilla oli seurakunnassamme vastuualueenaan opettaa Israel-illoissa Israelista Raamatun mukaan ja myös juutalaisuudesta yleisesti, kuten esim. juutalaisten juhlapäivistä, jne.  Meillä on sellainen muisto vielä korona-ajan Suomessa olosta, että Ruokolahdella asuessamme, että pääsimme lähes viikoittain käymään Raunin luona Imatralla. Vastaanotto oli aina niin sydämellinen ja siunaava. Hän rukoili paljon meidänkin puolesta, varmaan lähes päivittäin.

Harri Kröger:

Itse tutustuin Rauniin Fidan Internationalin eli silloisen Suomen Vapaa Ulkolähetyksen Israel- toimikunnassa, jossa hän palveli vuosi sihteerinä. Itse myös suunnittelin perheeni kanssa muuttoa noina vuosina Israeliin. Rauni oli tukihenkilö sekä rohkaisija. Raunia tapasin myös Helsingin Saalemissa eri yhteyksissä. Myöhemmin olimme yhteistyössä Jerusalemissa vuosien ajan 1990-luvulla. Ja harvakseltaan olimme yhteyksissä keskenämme aivan viime hetkiin saakka.

Rauni soitti vielä minulle reilu vuosi sitten ja kysyi ystävällisesti: ”Harri, mitä sinulle ja rakkaillesi kuuluu?” Keskustelun lopuksi hän totesi: ”Rukoilen puolestasi jatkuvasti täällä Imatralla”. Rauni kunnioitti hengellisiä johtajia, mutta rohkeni ilmaista selkeästi heille omat mielipiteensä. Hän oli rakentaja ja joukkuepelaaja. Hänellä oli hyvä huumorintaju ja hän osasi nauraa myös itselleen. Rauni Kaukonen haudattiin la 13.5. Imatralla, jossa Raunia oli saattamassa lähiomaiset sekä pieni ystävien joukko. Raunia jäivät kaipaamaan Pirkko-sisko ja omaiset sekä suuri ystävien joukko.

Olkoon Raunin muisto siunattu,
Harri Kröger